NE!
WS
            

A Schadl-ügy nyomozati anyagának egy korábbi verziójában még benne van, egy későbbiben viszont már hiányzik egy beszélgetés...

# Rogánék kikerültek az ügyből, de ki húzhatta őket ki?

Feketén-fehéren látszik, hogy Tónit és Barbarát kihúzták a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagából, de ez még nem bizonyítja, hogy erre ők adtak utasítást.

A Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagának egy korábbi verziójában még benne van, egy későbbiben viszont már hiányzik az a beszélgetés, amelyben Schadl György és egy orvos barátja Tóniról, Barbaráról és Ádámról beszél, akikről ma már az ügyészség is elismeri, hogy tudják, kik ők. Ez viszont önmagában nem bizonyítja, hogy Rogánék nyúltak volna bele a nyomozati anyagba, lehet, hogy azt más miatt töröltették onnan.

Rogánék kihúzatták magukat a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagából – mondja Varga Judit volt igazságügyi miniszter azon a hangfelvételen, amit Magyar Péter kedden reggel hozott nyilvánosságra. Rogán ugyanakkor tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz, sőt, azt állítja, korábban nem is találkozott Schadllel. Később az ügyészség is azt mondta: fizikai lehetetlenség, hogy valaki kívülről belenyúljon a munkájukba.

Ezt Varga Judit hangfelvételén kívül semmi nem bizonyítja, van azonban egy olyan jel, ami alapján erre lehet következtetni. Az ominózus, Tóniról, Barbaráról és Ádámról szóló mondat ugyanis a nyomozás közben kikerült a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagából.

## A bizonyítékok

A kérdés megértéséhez érdemes részletesen leírni, mikor és milyen formában került ki a sajtóhoz a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyaga. Schadl Györgyöt 2021. november 5-én kapták el a Ferihegyi repülőtérre vezető úton, Völner Pált pedig 2021. december elején gyanúsították meg az ügyben.

A Schadl-ügy részleteit 2022 elején a 444 mutatta be, információink szerint egy 1700 oldalas nyomozati anyag alapján. Ez a nyomozati anyag jóval később a Telexhez is elkerült, a nálunk lévő verziót 2021. december 14-re datálják. Vagyis nem sokkal azután állították össze, hogy Schadlt elkapták és Völnert meggyanúsították.

2023 elején aztán több szerkesztőséghez, köztük a Telexhez is eljutott a nyomozati anyag egy későbbi, sokkal részletesebb verziója. Ez egy 11 ezer oldalas dokumentum, amit 2022. szeptember 9-re datáltak, vagyis a nyomozás egy jóval későbbi állapotát mutatja be sokkal részletesebben.

### Az ominózus idézet

Rogán érintettsége a nyomozati anyag első verziójából nyilvánosságra került lehallgatási jegyzőkönyben merült fel. Ebben Schadl egy Grécs nevű orvossal beszélget, akivel különböző kétes ügyeik vannak. Például Schadl az orvoson keresztül intézett magának kék villogós, hivatalosan mentőként funkcionáló autót, amivel bárhol szabálytalanul közlekedhetett és parkolhatott. A teljes beszélgetés nincs meg, de annak rendőrségi leirata így néz ki:

„Ezt követően magánjellegű dolgokról beszélgetnek. Grécs megjegyzi, miszerint a múltkor volt Ádámnál is, a Tóninál is, meg Barbaránál is. Tóni is normális volt. Schadl említést tesz valamilyen nagyobb történetről, amiről már beszéltek, és, ami körvonalazódik. Grécs is beszélt Ádámmal. Ádám annyit mondott Schadlnek, hogy úgy néz ki, a harmincöt év nem megy, de egy tíz, húsz évvel kiudvarolják ezt a történetet. Ádám azt mondta Grécsnek, hogy két-három hét múlva üljenek le ebbe is, meg a rendezvénybiztosításos történetben is. ”

Ez az egy beszélgetésrészlet van, amiben Tóni, Barbara és Ádám neve egyszerre szerepel, és amiből arra lehet következtetni, hogy Schadl és Grécs valamilyen kapcsolatban voltak hármukkal. Sőt, egyenesen arról beszélgettek, hogy Ádám valamit elintéz nekik, ha 35 évre nem is, de 10 vagy 20 évre igen.

### Kivették

Ez a beszélgetés a nyomozati anyag későbbi, 2022. szeptember 9-es verziójában már nincs benne. De nemcsak ez hiányzik, hanem a Grécs és Schadl közötti összes beszélgetés leirata, amelyeket a nyomozati anyagból egyszerűen kihagytak.

A hiány oka hivatalosan az, hogy Grécs és Schadl ügyét a Központi Nyomozó Főügyészség elkülönítette a Schadl–Völner-ügytől, így azt külön tárgyalják. Az ügy ráadásul átkerült a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz, ahol viszont csak hűtlen kezelés miatt indítottak nyomozást. Mikor legutóbb kerestük a BRFK-t, nem árulták el, hogy kit és miért hallgattak ki, de azt megtudtuk, hogy ők csak Grécs és Schadl viszonylag piti, oltásokról és szolgálati mentőautóról szóló ügyében nyomoznak.

Az, hogy Grécs ügyét elkülönítették a Schadl–Völner-ügytől, lehet logikus lépés az ügyészségtől, de ennek megvan az a következménye, hogy az ehhez sorolt bizonyítékok kikerültek a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagából és vádiratából is. Ez történt többek között a Schadl és Grécs közötti telefonbeszélgetésekkel, és még potenciálisan egy sor másik bizonyítékkal.

### Az ügyészség szerint

Március 28-án szerdán az ügyészség sajtótájékoztatót tartott az ügyben, amelyben részletesen reagáltak Magyar Péter (és Varga Judit) vádjaira, miszerint Rogánék kihúzatták magukat a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagából. Fürcht Pál főügyész szerint az ügyészséget egy külsős őrző-védő cég védi, akik látják és feljegyzik, ki megy be és ki, és tudni fognak róla, ha egy külsős ember csak úgy bement az épületbe.

Elmondta, hogy a nyomozás alatt az ügyészségnek lehetősége van arra, hogy segítséget kérjen más szervezetektől: rendőröket, védelmi tiszteket vonnak be, hiszen például a lehallgatásoknál „a filmekkel ellentétben nem az ügyész fülében van a fülhallgató”. Tehát az ügyészség ilyenkor már kész anyagot kap. Emellett így aztán nem csak egy irat van, több szervezetnél is vannak iratok, például a bíróságnál is.

Azt is mondta, „nagyon-nagyon örülne egy olyan szekrénynek, amiből kiesnek a bizonyítékok”, és azokból vádat lehet emelni, de ez nem így működik: helyette tanúkat hallgatnak ki, lehallgatnak embereket. A vádiratba pedig azokat az adatokat teszik be a nyomozás végén, amiket bizonyítékoknak ítélnek meg, és amikkel alá tudják támasztani a vádat.

Szerinte vannak olyan részek az iratokban, amikor „igen, hivatkozunk dolgokra”, de azokkal nem tudnak kétséget kizáró módon bizonyítani egy cselekményt, ezek tehát „természetesen nem kerülnek be a vádiratba. De ez nem azt jelenti, hogy ezek eltűnnek a süllyesztőben. A vádirat arról szól, hogy mi az, amit mi bizonyíthatónak láttunk”. De ha a vizsgálat azt hozza ki, hogy nincs bűncselekmény, vagy épp van bűncselekmény, de nem tudják azt bizonyítani, akkor az nem kerül be a vádiratba. De minden irat továbbra is nyomon követhető. „Mindenkit megnyugtatok, minden iratnak meg van a sorsa”, mondta a főügyész.

Ezután arról beszélt, hogy több helyen megjelent a sajtóban, hogy mi az, ami kimaradt a vádiratból. „Az, hogy valakinek kapcsolata van egy vádlottal, az bűncselekmény gyanúját nem jelenti”, mondta Fürcht egy bizonyos kabinetfőnököt emlegetve. Nevet nem mondott, de feltehetőleg Nagy Ádámról, Rogán Antal kabinetfőnökéről beszélt itt.

„Terhünkre rótták, hogy nem tudjuk, ki az a Tóni, Barbara és Ádám – de igen, tudjuk, hogy kik. Azok, akikről önök is tudnak. Vizsgáltuk, semmilyen 30 éves üzletről nem találtunk nyomot” – mondta Fürcht, aki szerint a nyomozás alapján bűncselekményt megalapozó adatok nem jöttek elő. Az pedig szerinte nem bűncselekmény, hogy egy vállalkozó bizonyos terveket előad valaki másnak. Azt is mondta, hogy Nagy Ádám és Rogán Antal nem járt az ügyészségen, nem hallgatták meg őket tanúként olyan ügyben, ami vádemelésig jutott.

Fürcht a kimaradt részekkel kapcsolatban még azt is mondta: sok ügyet leválasztottak erről az eljárásról, és több újabb

nyomozást is elindítottak menet közben az új tények alapján. Azt nem tudta megmondani, hogy pontosan hány nyomozás zajlik, annyit mondott: több.

Vagyis elképzelhető, hogy Rogánékról előkerültek még részletek, amelyeket szintén elkülönített ügyekben vizsgálnak. Azt viszont, hogy mikor, honnan és mi került elő, és ezeket milyen körülmények között vizsgálják, nem tudjuk.

Az ügy további alakulását érdemes figyelemmel kísérni, mivel a különböző álláspontok és az előkerülő bizonyítékok folyamatosan formálják az eseményeket és az emberek megítélését.


Mészáros és Tiborcz nagybevásárlást csapott az állami százmilliárdokból amit kaptak
04/27
70 milliárdot csoportosított át Orbán - határon túli intézmények, egyházak és sportszervezetek támogatása is érintett
04/27
Kiderült mit csinált a férfi akit Orbán beszéde alatt kivittek a biztonsági emberek
04/27
A spanyolok kiakadtak, az oroszokat sejtik a háttérben - Az Orbán kormány megjelent Spanyolországban
04/27
Váratlan helyről kapott védelmet Rogán: nem ismeri Schadl Györgyöt, soha nem is besz...
04/27
Felcsút ismét tarol: itt az újabb beruházás több mint 100 millióért - mutatjuk...
04/27
Ez durva: Bencsik András: Patkánylelkületű tömegek követik Magyar Pétert...
04/27
230 milliós állami támogatásból készül Ákosról film...
04/27
Ugrás a lap tetejére
Hasznos információk
2020-2024. Minden jog fenntartva - TheNews
         

A Schadl-ügy nyomozati anyagának egy korábbi verziójában még benne van, egy későbbiben viszont már hiányzik egy beszélgetés...


# Rogánék kikerültek az ügyből, de ki húzhatta őket ki?

Feketén-fehéren látszik, hogy Tónit és Barbarát kihúzták a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagából, de ez még nem bizonyítja, hogy erre ők adtak utasítást.

A Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagának egy korábbi verziójában még benne van, egy későbbiben viszont már hiányzik az a beszélgetés, amelyben Schadl György és egy orvos barátja Tóniról, Barbaráról és Ádámról beszél, akikről ma már az ügyészség is elismeri, hogy tudják, kik ők. Ez viszont önmagában nem bizonyítja, hogy Rogánék nyúltak volna bele a nyomozati anyagba, lehet, hogy azt más miatt töröltették onnan.

Rogánék kihúzatták magukat a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagából – mondja Varga Judit volt igazságügyi miniszter azon a hangfelvételen, amit Magyar Péter kedden reggel hozott nyilvánosságra. Rogán ugyanakkor tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz, sőt, azt állítja, korábban nem is találkozott Schadllel. Később az ügyészség is azt mondta: fizikai lehetetlenség, hogy valaki kívülről belenyúljon a munkájukba.

Ezt Varga Judit hangfelvételén kívül semmi nem bizonyítja, van azonban egy olyan jel, ami alapján erre lehet következtetni. Az ominózus, Tóniról, Barbaráról és Ádámról szóló mondat ugyanis a nyomozás közben kikerült a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagából.

## A bizonyítékok

A kérdés megértéséhez érdemes részletesen leírni, mikor és milyen formában került ki a sajtóhoz a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyaga. Schadl Györgyöt 2021. november 5-én kapták el a Ferihegyi repülőtérre vezető úton, Völner Pált pedig 2021. december elején gyanúsították meg az ügyben.

A Schadl-ügy részleteit 2022 elején a 444 mutatta be, információink szerint egy 1700 oldalas nyomozati anyag alapján. Ez a nyomozati anyag jóval később a Telexhez is elkerült, a nálunk lévő verziót 2021. december 14-re datálják. Vagyis nem sokkal azután állították össze, hogy Schadlt elkapták és Völnert meggyanúsították.

2023 elején aztán több szerkesztőséghez, köztük a Telexhez is eljutott a nyomozati anyag egy későbbi, sokkal részletesebb verziója. Ez egy 11 ezer oldalas dokumentum, amit 2022. szeptember 9-re datáltak, vagyis a nyomozás egy jóval későbbi állapotát mutatja be sokkal részletesebben.

### Az ominózus idézet

Rogán érintettsége a nyomozati anyag első verziójából nyilvánosságra került lehallgatási jegyzőkönyben merült fel. Ebben Schadl egy Grécs nevű orvossal beszélget, akivel különböző kétes ügyeik vannak. Például Schadl az orvoson keresztül intézett magának kék villogós, hivatalosan mentőként funkcionáló autót, amivel bárhol szabálytalanul közlekedhetett és parkolhatott. A teljes beszélgetés nincs meg, de annak rendőrségi leirata így néz ki:

„Ezt követően magánjellegű dolgokról beszélgetnek. Grécs megjegyzi, miszerint a múltkor volt Ádámnál is, a Tóninál is, meg Barbaránál is. Tóni is normális volt. Schadl említést tesz valamilyen nagyobb történetről, amiről már beszéltek, és, ami körvonalazódik. Grécs is beszélt Ádámmal. Ádám annyit mondott Schadlnek, hogy úgy néz ki, a harmincöt év nem megy, de egy tíz, húsz évvel kiudvarolják ezt a történetet. Ádám azt mondta Grécsnek, hogy két-három hét múlva üljenek le ebbe is, meg a rendezvénybiztosításos történetben is. ”

Ez az egy beszélgetésrészlet van, amiben Tóni, Barbara és Ádám neve egyszerre szerepel, és amiből arra lehet következtetni, hogy Schadl és Grécs valamilyen kapcsolatban voltak hármukkal. Sőt, egyenesen arról beszélgettek, hogy Ádám valamit elintéz nekik, ha 35 évre nem is, de 10 vagy 20 évre igen.

### Kivették

Ez a beszélgetés a nyomozati anyag későbbi, 2022. szeptember 9-es verziójában már nincs benne. De nemcsak ez hiányzik, hanem a Grécs és Schadl közötti összes beszélgetés leirata, amelyeket a nyomozati anyagból egyszerűen kihagytak.

A hiány oka hivatalosan az, hogy Grécs és Schadl ügyét a Központi Nyomozó Főügyészség elkülönítette a Schadl–Völner-ügytől, így azt külön tárgyalják. Az ügy ráadásul átkerült a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz, ahol viszont csak hűtlen kezelés miatt indítottak nyomozást. Mikor legutóbb kerestük a BRFK-t, nem árulták el, hogy kit és miért hallgattak ki, de azt megtudtuk, hogy ők csak Grécs és Schadl viszonylag piti, oltásokról és szolgálati mentőautóról szóló ügyében nyomoznak.

Az, hogy Grécs ügyét elkülönítették a Schadl–Völner-ügytől, lehet logikus lépés az ügyészségtől, de ennek megvan az a következménye, hogy az ehhez sorolt bizonyítékok kikerültek a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagából és vádiratából is. Ez történt többek között a Schadl és Grécs közötti telefonbeszélgetésekkel, és még potenciálisan egy sor másik bizonyítékkal.

### Az ügyészség szerint

Március 28-án szerdán az ügyészség sajtótájékoztatót tartott az ügyben, amelyben részletesen reagáltak Magyar Péter (és Varga Judit) vádjaira, miszerint Rogánék kihúzatták magukat a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagából. Fürcht Pál főügyész szerint az ügyészséget egy külsős őrző-védő cég védi, akik látják és feljegyzik, ki megy be és ki, és tudni fognak róla, ha egy külsős ember csak úgy bement az épületbe.

Elmondta, hogy a nyomozás alatt az ügyészségnek lehetősége van arra, hogy segítséget kérjen más szervezetektől: rendőröket, védelmi tiszteket vonnak be, hiszen például a lehallgatásoknál „a filmekkel ellentétben nem az ügyész fülében van a fülhallgató”. Tehát az ügyészség ilyenkor már kész anyagot kap. Emellett így aztán nem csak egy irat van, több szervezetnél is vannak iratok, például a bíróságnál is.

Azt is mondta, „nagyon-nagyon örülne egy olyan szekrénynek, amiből kiesnek a bizonyítékok”, és azokból vádat lehet emelni, de ez nem így működik: helyette tanúkat hallgatnak ki, lehallgatnak embereket. A vádiratba pedig azokat az adatokat teszik be a nyomozás végén, amiket bizonyítékoknak ítélnek meg, és amikkel alá tudják támasztani a vádat.

Szerinte vannak olyan részek az iratokban, amikor „igen, hivatkozunk dolgokra”, de azokkal nem tudnak kétséget kizáró módon bizonyítani egy cselekményt, ezek tehát „természetesen nem kerülnek be a vádiratba. De ez nem azt jelenti, hogy ezek eltűnnek a süllyesztőben. A vádirat arról szól, hogy mi az, amit mi bizonyíthatónak láttunk”. De ha a vizsgálat azt hozza ki, hogy nincs bűncselekmény, vagy épp van bűncselekmény, de nem tudják azt bizonyítani, akkor az nem kerül be a vádiratba. De minden irat továbbra is nyomon követhető. „Mindenkit megnyugtatok, minden iratnak meg van a sorsa”, mondta a főügyész.

Ezután arról beszélt, hogy több helyen megjelent a sajtóban, hogy mi az, ami kimaradt a vádiratból. „Az, hogy valakinek kapcsolata van egy vádlottal, az bűncselekmény gyanúját nem jelenti”, mondta Fürcht egy bizonyos kabinetfőnököt emlegetve. Nevet nem mondott, de feltehetőleg Nagy Ádámról, Rogán Antal kabinetfőnökéről beszélt itt.

„Terhünkre rótták, hogy nem tudjuk, ki az a Tóni, Barbara és Ádám – de igen, tudjuk, hogy kik. Azok, akikről önök is tudnak. Vizsgáltuk, semmilyen 30 éves üzletről nem találtunk nyomot” – mondta Fürcht, aki szerint a nyomozás alapján bűncselekményt megalapozó adatok nem jöttek elő. Az pedig szerinte nem bűncselekmény, hogy egy vállalkozó bizonyos terveket előad valaki másnak. Azt is mondta, hogy Nagy Ádám és Rogán Antal nem járt az ügyészségen, nem hallgatták meg őket tanúként olyan ügyben, ami vádemelésig jutott.

Fürcht a kimaradt részekkel kapcsolatban még azt is mondta: sok ügyet leválasztottak erről az eljárásról, és több újabb

nyomozást is elindítottak menet közben az új tények alapján. Azt nem tudta megmondani, hogy pontosan hány nyomozás zajlik, annyit mondott: több.

Vagyis elképzelhető, hogy Rogánékról előkerültek még részletek, amelyeket szintén elkülönített ügyekben vizsgálnak. Azt viszont, hogy mikor, honnan és mi került elő, és ezeket milyen körülmények között vizsgálják, nem tudjuk.

Az ügy további alakulását érdemes figyelemmel kísérni, mivel a különböző álláspontok és az előkerülő bizonyítékok folyamatosan formálják az eseményeket és az emberek megítélését.

Mészáros és Tiborcz nagybevásárlást csapott az állami százmilliárdokból amit kaptak
Kiderült mit csinált a férfi akit Orbán beszéde alatt kivittek a biztonsági emberek
A spanyolok kiakadtak, az oroszokat sejtik a háttérben - Az Orbán kormány megjelent Spanyolországban
Váratlan helyről kapott védelmet Rogán: nem ismeri Schadl Györgyöt, soha nem is beszélt vele
Felcsút ismét tarol: itt az újabb beruházás több mint 100 millióért - mutatjuk
Ez durva: Bencsik András: Patkánylelkületű tömegek követik Magyar Pétert
230 milliós állami támogatásból készül Ákosról film
Meglepő számok: kiderült, mennyit keresnek a filippínó vendégmunkások Magyarországon
Milliárdos állami megrendelés után eltűnő haveri cég: látnod kell, hogy elhidd mi történt
Dopeman: Orbán a legjobb barátom
A legnagyobb magyar Offshore botrány: ismert magyar milliárdoshoz kötődő svájci bankszámla került elő
Robbant a hír: Finnországban jelent meg Szijjártó testvére, nem akárminek lesz a tulajdonosa
Egy magyarul kezdő szinten beszélő férfit neveztek ki miniszteri biztosnak
Megkerülték akit kellett, majd Mészáros Lőrinc bankjára cserélték az OTP-t
Népszava: Novák kitüntetett egy lelkészt, aki 62 millió forinttól fosztott meg egy iskolát
Mutatjuk mi épül közel 20 milliárd forintért - (a becsült ár kétszereséért)
Egy nap alatt öt, magyar kormánytámogatással megújult római katolikus templomot adtak át Erdélyben
Az eddigi legdurvább esetre bukkantak: 20,86 milliárdos program és egy mosógép borzolja a kedélyeket.......
Magyar Péter keményen rápirított Orbánra méghozzá nyilvánosan
Elképesztő videó: 12 év kényszermunkára ítélnek két észak-koreai diákot, az ok megdöbbentő
Nem akármit szerzett meg Tiborcz István - Magyar Péter szerint családi részvénytársaság lesz az ország
Mészáros Lőrinc váratlanul megszólalt Magyar Péterről
Népharag: nem akármiért kínoztak meg egy politikust a szomszédunkban - ilyen még nem volt Európában
Óriási balhé: botránnyal indult a Schadl–Völner-ügy tárgyalása
Óriási botrány: nem akárkik jelentek meg Mészárosék villája előtt, ajándékot is vittek
Kiderült kinek írt érdekes SMS-t Tóth Gabi: "Gyere el, aztán olyat adunk neked......"
Szánalmasan sikertelen akcióként tálalta Magyar Péter tüntetését a kormánymédia - alig néhány százan tüntikéztek
Mutatjuk mennyi pénzébe került a magyaroknak a képen látható gazzal benőtt focipálya! - kapaszkodj meg!
Brutális támadásokra készül Deutsch Tamás
Kitört a háború: egymásnak esett Menczer Tamás és Márki-Zay Péter
Magyar bank botrány: óriási büntetés jogsértések miatt, itt a teljes lista
Az eddigi legnagyobb törvénymódosítás jön: egyszerre 20 törvényt ír át a Fidesz, mutatjuk a részleteket
Mi jöhet még? Kiderült mit keresett Felcsút környékén K. Endre aki kegyelmet kapott
Robbant a hír: Miniszteri biztos lett Orbán Ráhel barátnője
Bayer Zsolt több empátiát és tisztességet várna mindenkitől! - közeleg a botrány
Óriási botrány: kiderült, hogy nem az iskola, hanem három foci edzőpálya miatt vágatná ki az erdőt a püspök
Robbant a hír: reagáltak a híresztelésekre amelyek szerint Orbán Gáspár meghalt - elárulták hol szolgál most
Havi közel 5 milliót kapott Schmidt Mária Történelem és Társadalom Kutatásért
Milliárdokból rendezhet gigarendezvényt Áder János alapítványa - mutatjuk
A felcsúti futballbevételek meghaladták a 100 milliárd forintos határt - tao-pénzek, állami támogatások és vállalati adományok ...
Kiderült kinek az utasítására törölhették Orbán Ráhel tokaji földjeiről az állam elővásárlási jogát - rendőrségi nyomozás indult

Ugrás a lap tetejére
Legnépszerűbb csatornák
Hasznos információk
2020-2024. Minden jog fenntartva - TheNews