Budapest     2020-09-19   Csatlakozz hozzánk facebookon
Tudtad? A kutyák kiszagolják a bajt! 
Az emberek már évszázadok óta tartanak macskákat és kutyákat háziállatként. Ennek ellenére még a gazdikat is meglepetésként érheti néhány tény a kedvenceikkel kapcsolatban.

A kutyák kiszagolják a bajt

A kutyák valóban képesek kiszagolni a hipoglikémiát, azaz a vércukorszintvészes visszaesését egy cukorbetegeknél. Baj esetén nyalogatással, bökdöséssel vagy nyüszítéssel jelzik a gazdinak, hogy tennie kell valamit. Ma már léteznek kifejezetten a cukorbetegek segítésére kiképzett kutyák is, akiknek 90 százalékos biztonságú a szimata.

A fehér macskák félig süketek

A fehér cicák gyakran süketek az egyik, vagy akár mindkét fülükre is. Emellett általában a felemás szemûek sem hallanak az egyik fülükre, a kék szemû macskák pedig akár teljesen süketek is lehetnek. A macskákhoz egyébként több mondás is fûzõdik, például az, hogy kilenc életük van és mindig a talpukra esnek - mindkettõ tévhit. Kisebb magasságokból valóban nagyon ügyesen landolnak, de magasabb épületekbõl kiesve õk is ugyanúgy komoly sérüléseket szerezhetnek, akár el is pusztulhatnak. Ha tehát magasan lévõ lakásban tartunk cicát, szereltessünk fel macskahálót!

Szeparációs szorongásuk is lehet

A macskákra gyakran mondják, hogy öntörvényûek és nem ragaszkodnak annyira a gazdáikhoz, mint a kutyák. Ez azonban nem minden esetben igaz: egyes macskák igen komoly szeparációs szorongással küzdenek, vagyis túlságosan ragaszkodnak az gazdájukhoz. Emiatt van az, hogy a ruháinkra, vagy az ágyunkra pisilnek, ha magukra hagyjuk õket, de ennek a jele lehet az is, ha nyávogni kezdenek és elállják az utunkat az ajtóban, mikor távozni akarunk. Egyedül maradva pedig lehet, hogy a zaklatottság és a szomorúság miatt hányni kezdenek, vagy teljesen visszautasítják az ételt. Az ilyen macskáknak viselkedésterápiára, súlyos esetekben pedig akár gyógyszeres kezelésre is szükségük lehet.

250 szót is megérthetnek

Egy kutatás szerint a legokosabb, legjobban kiképzett példányok olyan jól értik az emberi beszédet, mint a kétéves gyerekek, és akár 250 szót is képesek megtanulni. De az "átlagos" kutyusok is igen szépen teljesítenek, hiszen õk is körülbelül 150 szó megtanulására és megértésére képesek. A legokosabb fajták közé tartozik a border collie, az uszkár, a németjuhász, a golden retriever és a dobermann is.

A kiskutyák nem csóválják a farkukat

A farokcsóválás a kutyák kommunikációjának állandó eszköze, a kiskutyák viszont körülbelül 3 hetes korukig egyáltalán nem csóválnak, de van olyan is, aki csak 7 hetes korában kezdi el. Az állatorvosok szerint a képességeik már ekkor is megvannak, egyszerûen csak az elsõ hetekben túlságosan leköti õket az evés és az alvás. Vizsgálatok szerint pedig szinte sosem csóválják a farkukat a kutyák, amikor egyedül vannak.

Rákra is utalhat, ha sántít a kutya

Ha a kutyánk sántítani kezd, mindenképpen vigyük orvoshoz - akkor is, ha semmilyen külsõ sérülést nem látunk rajta. A sántítás ugyanis tüdõrák vagy szívférgesség tünete is lehet. A mellkasban kialakuló rák a kutyáknál új csontszövet növekedését idézheti elõ a lábakban, ami duzzanatot és fájdalmat okoz, ezáltal pedig sántításhoz vezethet.

Forrás: hazipatika
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Botrány: Rendőröket vittek kórházba Bíró Ica kilakoltatása közben, megszólalt a színésznő
Öngyilkos lett a gyönyörű időjós: halála előtt ezt írta a Facebookra
Botrány a bíróságon: Kiborult a tárgyaláson Bíró Ica (videó)
Hatalmas vitát váltott ki a cicusok között az IKEA-ban vásárolt aprócska babaágy
Bizonyára nagyon kényelmes is, ezért érdemes volt érte állandóan harcolni. A gazdi, Ryoko Komine nem is gondolta, hogy ennyire nagy sikert arat három macskájánál az IKEA-ban vásárolt apr...
  
Csodálatos videón egy mesebeli élőlény
A természetben ritkán találkozhatunk vele, mert bujkál előlünk, ezért megmutatjuk itt mennyire cuki. A menyét közeli rokona ez a kistestű ragadozó. Alapból barnás-vöröses a bundája, a...
  
Sokkoló barbárság: A részeg nagypapa kilógatta két éves unokáját a 4.emeletről (videó)
Rettenetes pillanatok egy szibériai panelben. Tragédiát előztek meg a rendőrök az oroszországi Szurgutban. Szeptember 14-én a szibériai város Kukujevickij nevű utcájában az egyik panelé...
  
Cuki videó: Láttál már nyuszit takarítani?
Ha eddig még nem, akkor most fogsz! Bini igen rendes nyuszi, lelkiismeretesen porszívóz fel maga után. Azt hiszed ilyen csak a mesékben van? Tessék itt a bizonyíték: