Kezdőlap   Budapest     2020-07-07   Csatlakozz hozzánk facebookon
Gyógyír az egyedül élõk számára: Házikedvencek jelenthetik a megoldást!
A társállatként tartott kutyák és macskák jótékony hatással bírnak az egyedül élõ idõsek számára, de meglepõen eltérõ mértékben és minõségben.

Világszerte növekvõ tendenciát mutat a népesség elöregedése, Magyarországon a 65 év felettiek száma több százezerrel meghaladja a 14 évnél fiatalabbakét.

Számottevõ azon idõsek aránya is, akik különbözõ okokból kifolyólag élnek egyedül: megözvegyültek, elváltak, még házasok, de már külön élnek házastársuktól, vagy egyedülállók. Sajnos, sokan életük hátralévõ részében is kénytelenek szembenézni az egyedülléttel, márpedig az ember szociális élõlény, és társ nélkül az élet nem csupán a magány, hanem a szociális elszigetelõdés, depresszió klinikai tüneteinek és egyéb betegségeknek a megjelenését is fokozottan magával hozhatja.

Szükségünk van arra, hogy kötõdjünk valakihez, hogy érezzük, tartozunk valahova. Emberi kapcsolatok hiányában egy házikedvenc jelenléte kielégítheti ezen igényünket, segíthet megbirkózni a magány érzésével és értékes támaszt nyújthat a mindennapokban.

Legnépszerûbb társállataink a kutyák és a macskák, hiszen mindkét faj képes alkalmazkodni életterünkhöz és életmódunkhoz, szinte családtagként tekintünk rájuk és akként is kezeljük õket. A szociális elszigetelõdés és a magány fényében azonban felmerülhet a kérdés, hogy melyikük adhat nagyobb biztonságot, melyikük segíthet „visszatérni a társadalomba”, kapcsolatokat építeni, másokkal kommunikálni?

A kutyákkal összehasonlítva a macskák tartása valamelyest kisebb terhet ró a gazdira, méretük, mozgásigényük, táplálásuk némileg kevesebb gondozást igényel, ami fontos szempont lehet olyan idõsek részérõl, akik nem vagy csak nagyon nehezen, ritkán hagyják el otthonukat, esetleg bentlakásos idõsek otthonában élnek, ahol engedélyezett kisállatok tartása.

Egy új tanulmány is ezt a témakört célozta meg, a kutatók leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy a kutya- és a macskatartás ugyanolyan elõnyökkel jár-e az egyedüllét leküzdésében. A németországi Hamburg-Eppendorf Egyetem tanulmánya egy 1996 óta folyó kutatás (German Aging Survey) adatait vette alapul, mely a 40 év felettiek és idõsek körülményeit vizsgálja. Jelen tanulmány a társ nélkül élõ idõsekre fókuszált, az elemzést leszûkítették a 65 év feletti korcsoportra. Az egyedülállók, különélõk, elváltak és özvegyek alkotta csoport 1.160 fõt tett ki.

A szociális elszigetelség érzésének méréséhez a résztvevõknek különbözõ állítások igazságtartalmát kellett osztályozniuk, például „Úgy érzem, hogy nem igazán tartozom a társadalomhoz.” vagy „Úgy érzem, hogy kívülálló vagyok.”

A magányosság érzéseinek méréséhez pedig további állításokra kellett felelniük, pl. „Hiányolom olyan emberek társaságát, akikkel jól érzem magam.” vagy „Hiányzik az érzelmi biztonság és melegség.”

A kísérlet következõ fázisában a mintát három részre osztották fel a kisállattartás tekintetében: kisállatot nem tartók, kutyatartók és macskatartók. A kutatók bonyolult statisztikai számításokat alkalmaztak az adatok elemzéséhez, de a fõ következtetések enélkül is könnyen értelmezhetõk.

A szociális elszigetelség érzéseit vizsgálva a kisállatot nem tartók és a macskatartók szinte fej-fej mellett végeztek, mindkét csoport tagjai egyaránt elszigeteltnek érezték magukat. Kiderült az is, hogy a macskatartás kevesebb jótékony hatással bírt mentálisan és érzelmileg is. Ezzel szemben a kutyatartás számos pozitív elõnnyel járt a megkérdezettek szerint. A kutatók azt találták, hogy a kutyatartás ténylegesen csökkentette a szociális elszigeteltség érzését, az eredmények további elemzése pedig rámutatott arra is, hogy e hatások jóval erõteljesebbnek bizonyultak a nõk körében.

Köztudott, hogy a kutyások aktívabb életet élnek: a séták fitten tartják a gazdit is, mentális és fizikai elõnyökkel is jár egészségünkre nézve, hiszen kénytelen vagyunk kimozdulni otthonról – nem véletlen, hogy a britek is receptre írnák fel a kutyatartást idõseknek. Természetesen figyelembe kell venni az életkörülményeket és az egészségi állapotot is, mielõtt valaki hajlott korában kisállatot venne magához. Lehet, hogy egy cica fogja nyújtani azt a szeretetteljes kapcsolatot, melyre vágyunk, ha nehezünkre esik elhagyni otthonunkat, és korlátaink miatt nem tudnánk megfelelõen kielégíteni egy kutya mozgásigényét, sem a tanulás, szellemi kihívások iránti igényét. (Idõs szüleim például nagyon szeretik a kutyákat, életkörülményeik azonban kielégítõbbek egy benti cica számára, aki élvezi a kényeztetést és bohóckodásával is felvidítja õket.)

Alapos megfontolás és a kiszemelt kisállat megismerése azonban segíthet a megfelelõ döntés meghozásában, s ha mindezek ellenére az tûnik okos megoldásnak, ha nem vállalunk kisállatot, az elérhetõ állatterápiás programok, otthoni látogatás is megszínesítheti a hétköznapokat.
A magányosság érzésének vizsgálata is érdekes eredményekkel járt: nem meglepõen a legmagányosabbnak azok az idõsek érezték magukat, akik nem tartanak kisállatot. Ami meglepõbb, viszont az, hogy a macskatartás sem csökkentette jellemzõen ezt az érzést. A kutyatartók azonban ismét másként vélekedtek: õk jóval kevésbé érezték magukat magányosnak a másik két csoporthoz képest, a kutyás idõs nõk fokozottan érezték elõnyeit, míg a kutyás idõs férfiak csak részben. Hogy mi lehet az oka a nemek közötti eltérésnek? A tanulmány szerint ez a különbség fakadhat abból, hogy Németországban az idõs férfiak több szociális támogatásra tehetnek szert, mely származhat volt munkahelyükrõl, nyugdíjas klubokból, hivatalos és baráti rendezvényekrõl egyaránt, stb. Ez pedig annyit jelent, hogy szélesebb körben elérhetõek számukra az emberi kapcsolatok, így kevésbé támaszkodnak oly nagy mértékben házikedvencükre mentális és érzelmi komfort tekintetében, mint az egyedülálló kutyás idõs hölgyek, asszonyok.

Fentieket összegezve úgy tûnik, hogy a kutyatartás csökkentheti a szociális elszigeteltség és a magány érzését egyedül élõ idõsekben, míg a macskatartás nem jár ugyanezekkel az elõnyökkel. És hogy miért képesek arra a kutyák, amire a macskák nem? Hozzánk hasonlóan a kutyák is társas lények, legtöbbjük igényli a mindennapos testmozgást, és mi is lehetne jobb program a magány leküzdésére, mint egy kellemes séta a parkban kedvencünkkel? Ahol találkozhatunk más kutyásokkal, ahol nem csak négylábúnk szerezhet barátokat, hanem mi is, ahol önfeledt játékukat elnézve együtt mosolyoghatunk, és kutyás élményeink megosztása közben az élet számtalan más területére is átterjedhet a beszélgetés. Értékes és hasznos információkhoz juthatunk amellett, hogy jól érezzük magunkat, és újra átélhetjük azt, hogy valóban tartozunk valahova, egy adott közösség tagjává válhatunk. Legyen az egy kutyafuttató vagy kutyaiskola, kirándulós-túrázós csapat, akikkel a közösségi hálón keresztül is tarthatjuk a kapcsolatot. Érdeklõdünk egymás hogyléte felõl, fényképeket töltünk fel kedvencünkrõl, közös sétákat és programokat is szervezhetünk.
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Szégyenletes! – mindenki kiakadt Gesztesi Károly családjára
Életmentő műtéten esett át Gáspár Bea, itt vannak a részletek
Életet menthetsz egyetlen megosztással is: Gazdit keres Vakegér, a tündéri vak törpemalac
Cuki videó: Újszülött kiskutya és az ő cicacsaládja
Nincs édesebb és cukibb állat a világon a kiscicáknál és a kiskutyáknál. Nagyon aprócskák és puhák, legszívesebben mindenki megszeretgetné őket. Ilyen korban egész nap csak pihennek ...
  
Pórul járt mosómedvén segítettek az állatvédők, akinek a dézsmálás közben befőttesüvegbe szorult a feje (videó)
Egy fiatal és igen kíváncsi mosómedve alaposan pórul járt Pittsburghben – a feje ugyanis beleszorult egy lekvárosüvegbe, amikor meg akarta dézsmálni a maradék dzsemet. Szerencséjére eg...
  
Sólyomcsalád költözött egy bécsi önkormányzati bérház tetejére
Sólyomcsalád költözött a bécsi önkormányzati bérház, a Karl-Marx-Hof tetejére. A költési időszakban telepített webkamerának köszönhetően most minden érdeklődő figyelemmel kís...
  
Cuki videó: Úgy döntött, hogy beugrik a meccsre egy kis focit nézni (videó)
Az ausztráliai Canberrában egy kenguru úgy döntött, hogy beugrik egy kis focit nézni. Olyannyira megtetszett neki a dolog, hogy boldogan beugrált a pályára és belevetette magát a játék k...
  
Csodálatos állatvilág: Ilyen amikor egy bálna simogatást kér
Ritka és csodálatos pillanatokban volt része annak a csapat turistának, akik a San Ignacio Lagúnában, Kaliforniában indultak bálnalesre. Már az is hatalmas élmény, ha egy hajóból a vizet ...
  
Fizetés nélkül itt nincs távozás - Mogorva tekintetű cicával őriztetik a dinnyéket (videó)
Fizetés nélkül itt nincs távozás. Hála Pearlnek a macskának, aki elkötelezett híve a családi üzletnek. Egy thaiföldi kis faluban lakik Pearl, a szigorú tekintetű, morcos ábrázatú kan...
  
Felháborító üzenettel tettek utcára egy idős labradort Angliában
Egy kerítéshez láncolt, idős fekete, labradort találtak a kenti Upchurcben. A kutya volt gazdája egy levelet is hátrahagyott a kutyával. Hatalmas felháborodást váltott ki az a levél, am...
  
Talpnyomot találtak, kitört a medvepánik a Nógrád megyei Bercelen
Az Index ír arról a Nógrád megyei Bercel település önkormányzatának Facebook-oldala alapján, hogy medvetalpnyomokat találtak a Szanda bánya területén. A talpnyomokat szakértők is ell...
  
Bámulatos videó készült a halászó jégmadárról
A ritka és egyre jobban visszaszoruló színpompás madár a természetfotósok kedvence, az alábbi videó azonban még ebben a kategóriában is elképesztőnek számít. A jégmadár jellegzetes...
  
Érdekes videó tartja lázban az internetet: Cápaszerű hallal a karmai között repült a hatalmas madár
Netezők millióit nyűgözte le a videó, amelyen egy madár egy cápaszerű hallal repül. Végül egy szakértő is elmondta, mi látható a felvételen. Már 25 milliószor látták azt a külön...
  
Videón, ahogy ez az okos kutyus elmondja a gazdáinak, hogy mennyire szereti őket
Már 45 szót ismer. Játszani hívja őket, és azt is el tudja mondani gazdáinak, mennyire szereti őket Bunny, akit egy különleges hangjelző szerkezet segítségével tanítottak meg arra, ho...
  
Szokatlan állatbarátságok: Elválaszthatatlan barátok lett a kis elefánt és a birka (videó)
A természet tele van csodálatos történetekkel, és sokszor mi, emberek is sokat tanulhatunk az állatoktól. Vannak olyan helyzetek, amikor az ősi ösztönök helyett valami más kerekedik felül...
  
Gesztesi özvegye kihívta a rendőröket elhunyt férje sírjához, bajba kerülhet Molnár Anikó
Ahogy azt a TheNews.hu is megírta, Molnár Anikó közösségi oldalán mesélte el, milyen gondozatlanul találta Gesztesi Károly sírját, amit barátnőjével közösen rendbe tettek. A színész...
  
Szia! Buddy vagyok és már 2 hónapja a menhelyen élek, kérlek segíts nekem gazdit találni
Az etyeki mentettekről az etyekiallatvedoegyesulet@gmail.com címen vagy a +36(70)339-3856 lehet érdeklődni! Buddy Nem: kan Életkor: ~2 éves Fajta: keverék Ivartalanított: ne...
  
A delfinek tudnak beszélni, még emberi nyelven is (videó)
Öntudatuk és személyiségük is van. Az emberekhez hasonlóan az állatok is rendelkeznek sajátos személyiségjegyekkel. Ez különösen igaz a delfinek esetében. Akadnak köztük igazi mókame...
  
Köszönjük: Már jó kezekben gyógyulgat tovább az M3-ason elütött gólya
Nagyon sokan hívták a mályi madármentőket, amikor látták az autópályán eszméletlenül fekvő madarat, így gyorsan érkezett a segítség. Elgázoltak egy gólyát pénteken az M3-as aut...
  
A kutatók szerint téves az elmélet, miszerint 1 kutyaév 7 emberévvel egyenlő
Téves lehet az az elmélet, miszerint az egyes kutyaévek hét emberi évnek felelnek meg. Legalábbis amerikai kutatók szerint. A San Diego-i Orvosi Egyetem szakemberei 100 labrador (köztük kö...
  
Senki sem tudja eldönteni, valójában mi ez a cuki négylábú, kutya vagy macska (fotók a cikkben)
Voltak, akik egyenesen összesküvés-elméletet is gyártottak a különös vietnámi állattal kapcsolatban, miközben csak egy speciális helyi fajtáról van szó. Lehet, hogy ő lesz az interne...
  
A világ legeslegcukibb juhai: Azt hiszed, hogy plüssállatok, pedig igaziak
Ismerd meg a wallisi feketeorrú juhokat, melyek nagy valószínűséggel a világ legeslegcukibb juhai. Ha az összes juhfajta közül ki kellene választani a legeslegcukibbat, a wallisi feketeorr...
  
Ritka madár bukkant fel Magyarországon
Kacagócsér bukkant fel a Kardoskúti Fehér-tónál. A napokban két alkalommal is láttak kacagócsért a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehér-tó részterületén – számolt be honlapj...
  
Ez a cica pont úgy néz ki, mint egy aggódó úriember
A macska szőre a szeme felett kikopott, ezért teljesen úgy fest, mint egy vastag szemöldökös ember. Cornelius Cornbread négyéves macska Tennessee államból, aki divatos „szemöldökéről...
  
Parkoló autók tetején ugrál egy gólya Békéscsabán (videó)
A helyiek szerint rendszeresen csinálja ezt a madár. Van, akinek komoly károkat okozott már az autójában. Parkoló autók tetején ugrál egy gólya Békéscsabán – számolt be a Tények. A ...
  
Szégyenletes! – mindenki kiakadt Gesztesi Károly családjára
Áldatlan állapotok uralkodtak Gesztesi Károly sírjánál a budakalászi temetőben. Gaz és szemétkupac lepte el a tragikus hirtelenséggel elhunyt Gesztesi Károly sírhelyét a budakalászi te...
  
Életet menthetsz egyetlen megosztással is: Gazdit keres Vakegér, a tündéri vak törpemalac
Az EMSE - Első Malac Segítő Egyesület facebook posztját változtatás nélkül közöljük: "Az EMSE - Első Malac Segítő Egyesület gazdát keres Vakegérnek, az ivaros, kan törpemalacnak, a...
  
Ki gondolná: A világ egyik legédesebb állata egyben a legkegyetlenebb szülő is
A cukiság egyik legédesebb megtestesítője a quokka, azaz a kurtafarkú kenguru. Ez a bájos kis erszényes az Ausztrália nyugati partjainál fekvő szigeteken él, főként fűféléket, alacson...
  
400 év után visszatértek Angliába a vadon élő hódok (videó)
Évszázadok óta nem láttak vadon élő hódokat Angliában. Aztán 2008-ban megjelent egy kolónia az Otter folyó partján, Devon megyében, amelynek példányai fogságból menekültek el. Néhá...
  
Dog dancing - Világbajnokságot nyerhetünk kutyatáncban (videó)
Magyarországon mindössze 8-10 aktívan működő, profi dog dancer (kutyatáncoltató) létezik, de már világviszonylatban is odafigyelnek ránk: idén egy hollókői kutyatenyésztő, ausztrál ...
  
Köszönjük: Elütött kuvikfiókát mentettek meg a bükkábrányi rendőrök szolgálat közben
A madárnak szerencséje nem tört el semmije, a Mályi Madármentő Állomáson ápolják. Szolgálatteljesítés közben mentették meg egy kuvikfióka életét a Bükkábrányi Rendőrőrs munka...
  
Kihaltnak hitt kengurufaj érkezett a budapesti állatkertbe
Aprók, cukik és természetesen kép is van róluk. A XIX. század derekán felfedezett Parma-kengurukat mintegy hetven éven át kihaltnak hitték, és csak az 1960-as években derült ki, hogy né...
  
Minden megosztás számít: Gárdonyból, a Deák Ferenc utcából szökött ki ez kis tacsi, nagyon várják haza
Az ASKA Alapítvány facebook posztját változtatás nélkül közöljük: "10 ezer forintot ajánlok fel a megtalálónak!! Szép napot! Segítséget szeretnék kérni! 9 éves fekete, kan tacskó...
  
THE NEWS Impresszum / Sütik
Gyógyír az egyedül élõk számára: Házikedvencek jelenthetik a megoldást!
A társállatként tartott kutyák és macskák jótékony hatással bírnak az egyedül élõ idõsek számára, de meglepõen eltérõ mértékben és minõségben.

Világszerte növekvõ tendenciát mutat a népesség elöregedése, Magyarországon a 65 év felettiek száma több százezerrel meghaladja a 14 évnél fiatalabbakét.

Számottevõ azon idõsek aránya is, akik különbözõ okokból kifolyólag élnek egyedül: megözvegyültek, elváltak, még házasok, de már külön élnek házastársuktól, vagy egyedülállók. Sajnos, sokan életük hátralévõ részében is kénytelenek szembenézni az egyedülléttel, márpedig az ember szociális élõlény, és társ nélkül az élet nem csupán a magány, hanem a szociális elszigetelõdés, depresszió klinikai tüneteinek és egyéb betegségeknek a megjelenését is fokozottan magával hozhatja.

Szükségünk van arra, hogy kötõdjünk valakihez, hogy érezzük, tartozunk valahova. Emberi kapcsolatok hiányában egy házikedvenc jelenléte kielégítheti ezen igényünket, segíthet megbirkózni a magány érzésével és értékes támaszt nyújthat a mindennapokban.

Legnépszerûbb társállataink a kutyák és a macskák, hiszen mindkét faj képes alkalmazkodni életterünkhöz és életmódunkhoz, szinte családtagként tekintünk rájuk és akként is kezeljük õket. A szociális elszigetelõdés és a magány fényében azonban felmerülhet a kérdés, hogy melyikük adhat nagyobb biztonságot, melyikük segíthet „visszatérni a társadalomba”, kapcsolatokat építeni, másokkal kommunikálni?

A kutyákkal összehasonlítva a macskák tartása valamelyest kisebb terhet ró a gazdira, méretük, mozgásigényük, táplálásuk némileg kevesebb gondozást igényel, ami fontos szempont lehet olyan idõsek részérõl, akik nem vagy csak nagyon nehezen, ritkán hagyják el otthonukat, esetleg bentlakásos idõsek otthonában élnek, ahol engedélyezett kisállatok tartása.

Egy új tanulmány is ezt a témakört célozta meg, a kutatók leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy a kutya- és a macskatartás ugyanolyan elõnyökkel jár-e az egyedüllét leküzdésében. A németországi Hamburg-Eppendorf Egyetem tanulmánya egy 1996 óta folyó kutatás (German Aging Survey) adatait vette alapul, mely a 40 év felettiek és idõsek körülményeit vizsgálja. Jelen tanulmány a társ nélkül élõ idõsekre fókuszált, az elemzést leszûkítették a 65 év feletti korcsoportra. Az egyedülállók, különélõk, elváltak és özvegyek alkotta csoport 1.160 fõt tett ki.

A szociális elszigetelség érzésének méréséhez a résztvevõknek különbözõ állítások igazságtartalmát kellett osztályozniuk, például „Úgy érzem, hogy nem igazán tartozom a társadalomhoz.” vagy „Úgy érzem, hogy kívülálló vagyok.”

A magányosság érzéseinek méréséhez pedig további állításokra kellett felelniük, pl. „Hiányolom olyan emberek társaságát, akikkel jól érzem magam.” vagy „Hiányzik az érzelmi biztonság és melegség.”

A kísérlet következõ fázisában a mintát három részre osztották fel a kisállattartás tekintetében: kisállatot nem tartók, kutyatartók és macskatartók. A kutatók bonyolult statisztikai számításokat alkalmaztak az adatok elemzéséhez, de a fõ következtetések enélkül is könnyen értelmezhetõk.

A szociális elszigetelség érzéseit vizsgálva a kisállatot nem tartók és a macskatartók szinte fej-fej mellett végeztek, mindkét csoport tagjai egyaránt elszigeteltnek érezték magukat. Kiderült az is, hogy a macskatartás kevesebb jótékony hatással bírt mentálisan és érzelmileg is. Ezzel szemben a kutyatartás számos pozitív elõnnyel járt a megkérdezettek szerint. A kutatók azt találták, hogy a kutyatartás ténylegesen csökkentette a szociális elszigeteltség érzését, az eredmények további elemzése pedig rámutatott arra is, hogy e hatások jóval erõteljesebbnek bizonyultak a nõk körében.

Köztudott, hogy a kutyások aktívabb életet élnek: a séták fitten tartják a gazdit is, mentális és fizikai elõnyökkel is jár egészségünkre nézve, hiszen kénytelen vagyunk kimozdulni otthonról – nem véletlen, hogy a britek is receptre írnák fel a kutyatartást idõseknek. Természetesen figyelembe kell venni az életkörülményeket és az egészségi állapotot is, mielõtt valaki hajlott korában kisállatot venne magához. Lehet, hogy egy cica fogja nyújtani azt a szeretetteljes kapcsolatot, melyre vágyunk, ha nehezünkre esik elhagyni otthonunkat, és korlátaink miatt nem tudnánk megfelelõen kielégíteni egy kutya mozgásigényét, sem a tanulás, szellemi kihívások iránti igényét. (Idõs szüleim például nagyon szeretik a kutyákat, életkörülményeik azonban kielégítõbbek egy benti cica számára, aki élvezi a kényeztetést és bohóckodásával is felvidítja õket.)

Alapos megfontolás és a kiszemelt kisállat megismerése azonban segíthet a megfelelõ döntés meghozásában, s ha mindezek ellenére az tûnik okos megoldásnak, ha nem vállalunk kisállatot, az elérhetõ állatterápiás programok, otthoni látogatás is megszínesítheti a hétköznapokat.
A magányosság érzésének vizsgálata is érdekes eredményekkel járt: nem meglepõen a legmagányosabbnak azok az idõsek érezték magukat, akik nem tartanak kisállatot. Ami meglepõbb, viszont az, hogy a macskatartás sem csökkentette jellemzõen ezt az érzést. A kutyatartók azonban ismét másként vélekedtek: õk jóval kevésbé érezték magukat magányosnak a másik két csoporthoz képest, a kutyás idõs nõk fokozottan érezték elõnyeit, míg a kutyás idõs férfiak csak részben. Hogy mi lehet az oka a nemek közötti eltérésnek? A tanulmány szerint ez a különbség fakadhat abból, hogy Németországban az idõs férfiak több szociális támogatásra tehetnek szert, mely származhat volt munkahelyükrõl, nyugdíjas klubokból, hivatalos és baráti rendezvényekrõl egyaránt, stb. Ez pedig annyit jelent, hogy szélesebb körben elérhetõek számukra az emberi kapcsolatok, így kevésbé támaszkodnak oly nagy mértékben házikedvencükre mentális és érzelmi komfort tekintetében, mint az egyedülálló kutyás idõs hölgyek, asszonyok.

Fentieket összegezve úgy tûnik, hogy a kutyatartás csökkentheti a szociális elszigeteltség és a magány érzését egyedül élõ idõsekben, míg a macskatartás nem jár ugyanezekkel az elõnyökkel. És hogy miért képesek arra a kutyák, amire a macskák nem? Hozzánk hasonlóan a kutyák is társas lények, legtöbbjük igényli a mindennapos testmozgást, és mi is lehetne jobb program a magány leküzdésére, mint egy kellemes séta a parkban kedvencünkkel? Ahol találkozhatunk más kutyásokkal, ahol nem csak négylábúnk szerezhet barátokat, hanem mi is, ahol önfeledt játékukat elnézve együtt mosolyoghatunk, és kutyás élményeink megosztása közben az élet számtalan más területére is átterjedhet a beszélgetés. Értékes és hasznos információkhoz juthatunk amellett, hogy jól érezzük magunkat, és újra átélhetjük azt, hogy valóban tartozunk valahova, egy adott közösség tagjává válhatunk. Legyen az egy kutyafuttató vagy kutyaiskola, kirándulós-túrázós csapat, akikkel a közösségi hálón keresztül is tarthatjuk a kapcsolatot. Érdeklõdünk egymás hogyléte felõl, fényképeket töltünk fel kedvencünkrõl, közös sétákat és programokat is szervezhetünk.
Szégyenletes! – mindenki kiakadt Gesztesi Károly családjára
Életmentő műtéten esett át Gáspár Bea, itt vannak a részletek
Életet menthetsz egyetlen megosztással is: Gazdit keres Vakegér, a tündéri vak törpemalac
Bello vagyok, eddigi életem egy láncon töltöttem mellőzött kutyaként, kérlek segíts nekem szerető otthont találni
Cuki videó: Újszülött kiskutya és az ő cicacsaládja
Pórul járt mosómedvén segítettek az állatvédők, akinek a dézsmálás közben befőttesüvegbe szorult a feje (videó)
Sólyomcsalád költözött egy bécsi önkormányzati bérház tetejére
Cuki videó: Úgy döntött, hogy beugrik a meccsre egy kis focit nézni (videó)
Csodálatos állatvilág: Ilyen amikor egy bálna simogatást kér
Fizetés nélkül itt nincs távozás - Mogorva tekintetű cicával őriztetik a dinnyéket (videó)
Felháborító üzenettel tettek utcára egy idős labradort Angliában
Talpnyomot találtak, kitört a medvepánik a Nógrád megyei Bercelen
Bámulatos videó készült a halászó jégmadárról
Érdekes videó tartja lázban az internetet: Cápaszerű hallal a karmai között repült a hatalmas madár
Videón, ahogy ez az okos kutyus elmondja a gazdáinak, hogy mennyire szereti őket
Szokatlan állatbarátságok: Elválaszthatatlan barátok lett a kis elefánt és a birka (videó)
Gesztesi özvegye kihívta a rendőröket elhunyt férje sírjához, bajba kerülhet Molnár Anikó
Szia! Buddy vagyok és már 2 hónapja a menhelyen élek, kérlek segíts nekem gazdit találni
A delfinek tudnak beszélni, még emberi nyelven is (videó)
Köszönjük: Már jó kezekben gyógyulgat tovább az M3-ason elütött gólya
A kutatók szerint téves az elmélet, miszerint 1 kutyaév 7 emberévvel egyenlő
Senki sem tudja eldönteni, valójában mi ez a cuki négylábú, kutya vagy macska (fotók a cikkben)
A világ legeslegcukibb juhai: Azt hiszed, hogy plüssállatok, pedig igaziak
Ritka madár bukkant fel Magyarországon
Ez a cica pont úgy néz ki, mint egy aggódó úriember
Parkoló autók tetején ugrál egy gólya Békéscsabán (videó)
Szégyenletes! – mindenki kiakadt Gesztesi Károly családjára
Életet menthetsz egyetlen megosztással is: Gazdit keres Vakegér, a tündéri vak törpemalac
Ki gondolná: A világ egyik legédesebb állata egyben a legkegyetlenebb szülő is
400 év után visszatértek Angliába a vadon élő hódok (videó)
Dog dancing - Világbajnokságot nyerhetünk kutyatáncban (videó)
Köszönjük: Elütött kuvikfiókát mentettek meg a bükkábrányi rendőrök szolgálat közben
Kihaltnak hitt kengurufaj érkezett a budapesti állatkertbe
Minden megosztás számít: Gárdonyból, a Deák Ferenc utcából szökött ki ez kis tacsi, nagyon várják haza
Cuki videó: Kicsattan a boldogságtól a kutyus miután a gazdi elmondja neki, hogy babát vár
Szuper hír: Vörös listán lévő állatfaj új egyede született a Szegedi Vadasparkban
Cuki videó: Ez a cica minden nap elment a boltba, és arról győzködte az embereket, hogy vegyenek neki ennivalót
Szívmelengető: Szerető családra lelt a benzinkútról befogadott kóbor kutyus (videó)
Egy kicsi vaddisznó mászkált reggel Dunaszerdahely belvárosában
Visszavonul Ginger, az orosz rendőrség egyetlen drogkereső corgija
Ezentúl az alpakákkal is piknikezhetünk Szegeden
Végre: A nyírbogáti állatkínzók letartóztatását indítványozza az ügyészség
Hőssé vált az emberek szemében a biztonsági őr, aki ernyővel védte meg a kutyust az esőtől
Csodálatos állatvilág: Odahúzta beteg barátjához a fekhelyét a kutya, hogy összebújva alhassanak (videó)
Cuki videó: Ilyen, amikor beugranak a medvék lazulni egyet a függőágyadba
Videón a világ legkisebb kutyusa, aki mindössze 30 dekát nyom